Tuesday, June 6, 2017

Morning Sickness : Ada baiknya juga.

Mual muntah pada ibu hamil di trimester pertama kehamilan seringkali dialami pada ibu hamil. Mengetahui penyebab dan tips cara kita atasi mual muntah ibu hamil perlu juga diketahui dan dipahami oleh para ibu-ibu yang dalam masa kehamilannya mengalami akan tanda gejala morning sickness itu sendiri.

Morning sickness adalah merupakan masalah dan keluhan ibu hamil dan juga yang sering dialami oleh sejumlah ibu hamil di masa-masa awal kehamilan. 

Akan tetapi, masalah ini akan segera menghilang dengan sendirinya setelah usia kehamilan mencapai empat bulan.


Bagi bakal ibu yang mengalami morning sickness atau alahan teruk di awal kehamilan, ia adalah pengalaman yang paling tidak menyeronokkan. Rasanya seperti hendak segera menghabiskan tempoh masa tiga bulan pertama kehamilan.
Tak sanggup menanggung ketidakselesaan akibat muntah, loya, hilang selera makan, mengantuk dan hilang upaya untuk melakukan tugas harian seperti sebelum disahkan hamil. Memang benar, morning sickness adalah satu gejala yang amat tidak selesa untuk dilalui oleh bakal ibu namun tahukah anda sebenarnya anda adalah ibu yang bertuah berbanding mereka yang langsung tidak mengalami morning sickness. Mengapa?
Hakikatnya morning sickness mempunyai kesan positif tersendiri kepada ibu hamil. Ini kerana ibu hamil yang mengalami morning sickness mempunyai peluang sebanyak 80% lebih rendah untuk mengalami keguguran di awal kehamilan berbanding ibu hamil yang sihat tanpa sebarang gejala morning sickness.
Bahkan dalam kajian yang dilakukan juga mendapati terdapat hubung kait antara morning sickness dengan risiko untuk kelahiran bayi pramatang. Fakta menarik yang ditemui juga mendapati ibu hamil yang mengalami gejala morning sickness di awal kehamilan boleh merangsang bayi dalam kandungan berpotensi memiliki kecerdikan lebih baik terutama dalam bidang memori bernombor dan kefasihan lisan.

Apa yang menyebabkan morning sickness?

1.Morning sickness adalah petanda yang baik untuk ibu hamil. Kandungan hormon HCG semakin meningkat berbanding hormon progesteron dan estrogen, semasa hamil dan peningkatan ini turut menyebabkan berlakunya muntah dan loya.
2. Ibu hamil yang mengalami morning sickness, mempunyai risiko rendah untuk mengalami keguguran semasa hamil. Ini kerana, homon HCG yang tinggi menunjukkan petanda bahawa rahim ibu adalah kuat.
3. Ibu hamil yang kurang mengalami morning sickness atau langsung tiada, berisiko tinggi untuk mengalami keguguran atau melahirkan bayi pra-matang.
4. Terdapat fakta menarik, menyatakan bahawa gejala ibu hamil yang mengalami morning sickness di awal kehamilan, dapat merangsang bayi dalam kandungan untuk memiliki kecerdikan lebih baik terutamanya dalam bidang memori bernombor dan kefasihan lisan.
Bila berlakunya morning sickness, ibu hamil cenderung untuk mengurangkan makan makanan yang penting dalam membekalkan nutrisi penting. Oleh sebab itu, tidak hairanlah, kalau ibu hamil yang mengalami morning sickness teruk, akan mudah kekurangan nutrisi penting.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan :- 

Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh, antaranya seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir 2 kali ganda semasa mengandung. Protein yang lebih dari biasa.

Oleh itu, ibu mengandung dicadangkan mengambil vitamin yang berciri berikut :- 

Dibuat dan diproses secara semulajadi. Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (Kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex).
Tiada bahan-bahan sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!). Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Tiada kesan sampingan.

Ostematrix:
○ Membantu tidur lena sepanjang malam dan mudah bangun keesokan harinya.
○ Menghilangkan lenguh dan bisa badan.
○ Mengurangkan rasa sakit pinggang dan kejang kaki (cramp atau simpul biawak).
○ Melawaskan sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.

Peppermint-Ginger Plus:
◘ Mengurangkan mual dan muntah
◘ Membuang angin dalam badan.
◘ Mengurangkan sakit gastrik.
◘ Melegakan senak perut.
◘ Menyamankan perut.
◘ Membantu proses penghadaman.
◘ Mengurangkan kesan mabuk.

B-complex:
♦ Dapat melegakan mabuk, loya dan pening.
♦ Membantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.
♦ Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk atasi kemurungan dan stress.

ESP:
☻Membekalkan tenaga segera.
☻Meningkatkan sistem imun.
☻Diperlukan untuk pembentukan sel baru.


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Sunday, June 4, 2017

Vitamin C tanpa perlu suntikan



Tindakan Kementerian Kesihatan mengharamkan pusat kecantikan memberi suntikan vitamin C dan suntikan lain kepada pelanggan adalah tepat. Pemberian perkhidmatan suntikan oleh golongan bukan profesional boleh mengundang padah kepada pengguna.
Kehendak pengguna yang menginginkan kulit menjadi putih dan gebu dalam masa singkat menyebabkan suntikan itu menjadi semakin menular terutama cecair yang dibeli dengan harga murah daripada pengilang yang tidak diketahui mempunyai kelulusan sah.
Pengguna tidak diberikan penjelasan dari sudut profesion seorang doktor mengenai kesan sampingan juga faedah yang perlu dijelaskan dengan lanjut sebelum sesuatu rawatan diberikan.
Sebarang produk bahan kimia yang diberikan melalui suntikan perlu mempunyai kertas keterangan lanjut mengenai produk mereka.
Dos yang boleh diberikan, kesan sampingan dan sebagainya perlu dijelaskan di dalam lampiran produk. Setiap bahan kimia yang disuntik dalam salur darah akan memasuki pembuluh darah dan dibawa ke jantung. Dari jantung ia akan dipam ke bahagian badan termasuklah organ penting seperti buah pinggang, hati juga otak.
Fungsi buah pinggang dan hati sebagai penapis bahan kimia yang memasuki badan. Jika dos melebihi paras berbahaya, kesan jangka masa panjang tidak dapat dielakkan. Ia boleh menyebabkan buah pinggang dan hati menjadi rosak dan gagal berfungsi.
Kegagalan buah pinggang dan hati adalah sesuatu yang tidak boleh diperbetulkan dan tiada rawatan khas menyebabkan toksik dalam badan berkumpul dan memudaratkan organ lain. Simptom pengumpulan toksik dalam badan dan buah pinggang rosak serta hati ialah seperti bengkak kaki, tangan dan perut menjadi kembang serta buncit.
Kulit pesakit boleh menjadi kuning, bersisik dan gatal seluruh bahagian badan. Pesakit juga sukar membuang air kencing atau air kencing berkurangan. Lebih merisaukan ia boleh menyebabkan pesakit mengalami sesak nafas, sakit dada dan akhirnya koma akibat gangguan fungsi otak disebabkan oleh pengumpulan toksik yang tinggi.
Jika lewat mendapat rawatan, mungkin berlaku kematian. Untuk memastikan keadaan buah pinggang dan hati adalah terkawal, ujian darah boleh dilakukan. Seterusnya ujian ultrasound dapat melihat saiz hati dan buah pinggan sama ada ia masih normal, bengkak ataupun sudah mengecut.
Melalui ujian darah itu, jika buah pinggang gagal berfungsi, pesakit mungkin perlu menjalani rawatan dialisis. Lebih menyedihkan jika pesakit akan terus bergantung kepada rawatan dialisis sepanjang hayat. Tiga kali seminggu dan empat jam setiap kali dialisis perlu dilakukan.
Sebelum masalah yang tidak diingini berlaku, pengguna hendaklah bertindak bijak dalam menentukan masa depan keluarga dan kesihatan. Bagi mereka yang menjual produk cecair suntikan ini, perlu ada rasa bertanggungjawab atas kesihatan individu lain. Rujuklah kepada doktor mengenai produk yang diberikan dan bukannya mengejar keuntungan semata-mata.
Bagi jururawat yang mengambil upah di pusat kecantikan, anda hendaklah bersikap profesional dalam menjalankan tugas bukan hanya mendapat imbuhan atas suntikan yang dilakukan.

Cantik vs SR Vita-C Shaklee

Tapi apa kaitan “cantik” dengan Sustained Release Vita-C Shaklee ni? dan apa sebenarnya fungsi Vitamin C ni untuk cantikkan kulit kita? Dah nak raya ni pasti semua nak kulit cantik, cerah dan gebu kan masa raya nanti kan ? Semua orang boleh cantik, jom bongkar rahsia macam mana nak dapatkan kulit cantik hanya dengan Vitamin C.
Sofea pernah terbaca salah satu artikel rahsia orang yang kulit putih gebu ni rupanya dia ada amalkan pengambilan Vitamin C. Patut lah kulit cantik flawless je kan. Tak kurang juga yang mengambil Vitamin C dengan cara suntikan. Nampak macam mengerikan tapi dengan cara ini kesannya akan nampak lebih cepat dan berkesan.
Tetapi tak digalakkan, sebaiknya kita pilih Vitamin C yang diformulasikan daripada bahan semulajadi. Dalam kata lain bukan yang tiruan, tidak menyakitkan (seperti suntikan Vita-C) dan selamat digunakan. Nak cantik biarlah seiring dengan kesihatan kita 🙂
Badan kita amat memerlukan Vitamin C. Kenapa?
✔ Untuk merangsang pembentukan sel kulit yang sihat
✔ Untuk merangsang pembentukan collagen
✔ Untuk tulang, gigi, gusi yang sihat
✔ Untuk menyokong kesihatan otot, cartilage (tisu), dan saluran darah
✔ Juga membantu melindungi kerosakan sel akibat pencemaran sekitar, stress, rokok dan diet pemakanan yang tidak seimbang
Badan kita tidak dapat menghasilkan atau menyimpan Vitamin C terlalu lama kerana ianya akan berkurangan semasa kita melakukan aktiviti seharian. Oleh itu, ia perlukan penambahan yang berterusan. Pengambilan buah-buahan citrus setiap hari hanya membekalkan kuantiti Vitamin C yang sedikit. Sebagai contoh saiz orange yang medium hanya membekalkan 66 mg Vitamin C sahaja!

Apakah perbezaan Sustained Release Vitamin C Plus dan supplement Vitamin C lain?
☀ Shaklee menghasilkan Vitamin C dari kanji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli Vitamin C. 
☀ Kaedah Sustained Release ini membolehkan vitamin C diserap ke dalam badan sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi Vitamin C disaat anda memerlukannya. Ia bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam!!
☀ SR Vitamin C ditambahkan dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex. Bioflavanoids membantu penyerapan vitamin C.



Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Saturday, May 13, 2017

URUS BERAT BADAN KETIKA BERPUASA

Ketika berpuasa, kadar metabolisme individu menurun dan mekanisme pengawalaturan yang lain mula berfungsi. Secara amnya, berpuasa digunakan dalam bidang kesihatan untuk pengurusan berat badan, pengurangan lemak darah dengan merehatkan saluran pencernaan.

Secara tidak langsung berpuasa membuatkan tubuh badan lebih sihat dan segar. Berpuasa juga adalah saranan ideal untuk rawatan penyakit diabetes jenis 2 (tidak bergantung kepada insulin), obesiti dan hipertensi essential yang sederhana dan stabil.

Pakar Pemakanan Pusat Perubatan Sri Kota, Michelle Low berkata, perubahan yang berlaku dalam badan ketika berpuasa bergantung pada tempoh puasa yang berterusan.

Sumber utama tenaga sewaktu berpuasa adalah glukosa yang disimpan dalam hati dan otot. Apabila kehabisan glukosa, lemak akan diguna sebagai sumber tenaga.
Fisiologi puasa adalah peralihan progresif dari menggunakan glukosa ke lemak sebagai sumber tenaga ketika berpuasa dan bagi menambah tenaga ketika makan (berbuka puasa) serta sahur.

Metabolisme tidak terjejas selagi dua hidangan utama diambil pada masa sepatutnya dan kuantiti secukupnya. Bagaimanapun, tanpa makanan yang seimbang serta nutrien yang mencukupi, metabolisme menjadi perlahan untuk memelihara tisu badan dan menyimpan lemak

Umat Islam makan dua kali sehari iaitu ketika sahur dan berbuka. Plan diet anda boleh menjadi penting untuk memastikan kedua-dua makanan adalah mencukupi bagi membekalkan tenaga sepanjang berpuasa.

Memasak sendiri adalah yang terbaik kerana dengan cara itu, kita dapat memantau bahan serta kaedah penyediaan makan bagi memastikan ia sajian yang seimbang dan sihat. Bagi mereka yang berpuasa, adalah penting untuk pertimbangkan makanan yang diambil ketika tidak berpuasa. Jenis dan kuantiti makanan adalah penting untuk memastikan seseorang itu sihat dan aktif sepanjang bulan Ramadan. Diet seharusnya mudah dan tidak banyak beza daripada diet biasa. Satu hidangan yang seimbang patut mengandungi makanan daripada semua kumpulan makanan iatu bijirin, sayur-sayuran, produk tenusu, buah-buahan dan daging. Minuman berkafein seperti teh dan kopi harus dielakkan atau dikurangkan kerana ia adalah diuretik dan akan merangsang kehilangan air lebih cepat melalui sistem perkumuhan. Minuman bergas pula sarat dengan gula dan boleh menyebabkan dehidrasi kerana badan cuba untuk melupuskan jumlah gula yang tinggi dalam darah melalui air kencing, yang pada masa yang sama ‘membuang air’.

Jika anda minum minuman ringan yang mengandungi kafein untuk menghilangkan dahaga, anda sebenarnya menjadi lebih dahaga. Badan akan kehilangan cecair melalui kencing, membuang air besar, peluh dan juga bernafas. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan penghidratan yang mencukupi ketika berpuasa. Pastikan minum lebih kurang dua gelas air selepas makan. Padah penghidratan yang tidak mencukupi adalah dehidrasi dan electrolyte ketidakseimbangan, yang mana anda boleh mengalami perasaan kurang sihat, pening, kekeliruan, lesu atau tidak sedarkan diri.
Jika mengalami pening atau berada dalam keadaan kekeliruan, perlu segera rehidrat, sebaik-baiknya dengan rehidrasi oral (ORS). 



RAHSIA KEKAL CERGAS DAN BERTENAGA DENGAN PERFORMANCE DRINK


Performance Drink merupakan merupakan campuran unik karbohidrat dengan elektrolit OPTI-LTYE yang sangat bagus untuk diamalkan seisi keluarga. Berdasarkan ujian klinikal, Performance Drink terbukti berkesan menghidrat badan dan memberikan tenaga kepada badan lebih cepat berbanding minuman isotonic yang lain.
Sebelum ini saya pernah berkongsi pengalaman saya berjalan lebih 2 jam di KL Bird Park bersama keluarga,ternyata saya jatuh cinta dengan minuman ini. Papa mulanya terasa ragu-ragu untuk membawa anak kecil saya berusia setahun setengah untuk ke sana memandangkan saya sedang hamil 3 bulan. Alhamdulillah, kenangan indah di sana dan kekal cergas walaupun cuaca agak panas ketika itu.

Apakah Kelebihan Lain Performance Drink?

Ujian klinikal telah membuktikan rumusan ekslusif OptiCard yang sudah dipatenkan ini akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberi tenaga dan memelihara peredaran bendalir dalam badan. Berbandung minuman sukan yang lain, Performance Drink mempunyai lebih 67% oto glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan 3 jenis karbohidrat dengan segera.



Kelebihan Utama Performance Drink adalah:
  • Meningkatkan daya ketahanan badan – Memberi tenaga kepada otot dan sel serta mengembalikan air yang hilang semasa latihan fizikal.
  • Mencegah penghidratan – Mengurangkan rasa haus dan melembabkan kulit
  • Membekalkan tenaga dan daya tahan fizikal – mengimbangi dan membekalkan elektrolite dalam tubuh dan mengimbangi metabolism serta air dalam badan.
  • Mengekalkan paras gula – Hal ini terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting untuk membekalkan tenaga kepada otot dan mempercepatkan penyembuhan akibat kecederaan otot.
Satu hidangan yang lazat untuk diminum seisi keluarga pada bila-bila masa dn di mana jua. Enak diminum begitu sahaja kerasa Performance Drink berperisa oren atau boleh dicampur bersama minuman kegemaran anda.

Siapa Yang Memerlukan Performance Drink?

  • Ibu yang menyusukan anak
  • Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif dan aktif bersukan.
  • Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka.
  • Para pesakit yang menghidap gout.
  • Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi.
  • Sekiranya anda sering diserang sakit kepala atau migrain.
  • Anak-anak yang demam.
  • Mereka yang terasa nak diserang demam atau sedang demam.
  • Sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan.
Apa Kata Mereka Yang Sudah Mencuba Performance Drink






Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke PERFORMANCE DRINK ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Ramai wanita tak tahu dia ada fibroid

Fibroid dalam rahim juga dikenali sebagai leiomyoma atau myoma adalah ketumbuhan benigna (bukan kanser) yang paling kerap berlaku dalam kalangan wanita. Saiz dan bentuk ketulan fibroid ini juga tidak sama dan boleh berlaku di pelbagai tempat seperti dalam rahim, luar rahim atau antara lapisan rahim atau melekat pada rahim seperti struktur akar.


Malah, fibroid ini boleh tumbuh satu ketulan sahaja atau lebih banyak ketulan pelbagai saiz. Satu ketulan fibroid yang kecil ini juga boleh kekal sedemikian sehingga tempoh yang lama, namun ia boleh membesar dengan pantas secara tiba-tiba atau membesar perlahan-lahan dalam tempoh bertahun-tahun.

Fibroid ini boleh berlaku terhadap wanita pada semua peringkat usia yang sudah mencapai akil baligh, tetapi paling kerap berlaku dalam kalangan wanita berusia 30 hingga 50 tahun. Dianggarkan 20 hingga 40 peratus insiden fibroid dalam rahim berlaku dalam kalangan wanita dalam tempoh reproduktif (tahun kesuburan). Wanita Afrika-Amerika dikatakan lebih kerap mendapat fibroid berbanding wanita Kaukasia dan Asia.


Kenapa Fibroid boleh terjadi?

Banyak faktor epidemiologi dikaitkan dengan pembentukan myoma ini, namun kebanyakannya masih tidak dapat difahami sepenuhnya termasuk kaitannya dengan bangsa, hormon endogen, obesiti, persekitaran, gaya hidup seperti pengambilan kafein, alkohol, merokok, aktiviti fizikal dan tekanan serta pengaruh lain seperti darah tinggi dan jangkitan.

Kebanyakan wanita tidak tahu bahawa mereka mempunyai fibroid kerana tidak mengalami simptom penyakit hinggalah membuat pemeriksaan klinikal dan doktor mengesahkan di dalam rahim mereka ada ketulan terbabit.


Fibroid yang menunjukkan simptom mendatangkan kesan yang besar kepada kualiti kehidupan seseorang wanita termasuk produktivitinya. Dalam satu kajian membabitkan 21,000 wanita daripada lapan negara, didapati gejala buruk akibat fibroid menjejaskan hubungan seks bersama suami sebanyak 43 peratus, mengganggu tugas di tempat kerja (28 peratus), manakala mengurangkan masa lapang bersama rakan dan keluarga (27 peratus).


Pembedahan



Pembedahan yang biasa ditawarkan untuk merawat fibroid dalam rahim itu adalah miomektomi iaitu prosedur untuk membuang fibroid tanpa membuang rahim (uterus). Ia biasanya dilakukan kepada wanita yang masih mahu mendapatkan anak. Walaupun ketulan lama sudah dibuang, pesakit masih berisiko mendapat ketulan baru dan lebih banyak pembedahan terpaksa dilakukan.

Histerektomi pula pembedahan membuang rahim dan biasanya serviks turut dibuang. Ia hanya akan dipertimbangkan selepas semua rawatan alternatif tidak berjaya atau ketulan terlalu besar. Malah, pesakit yang menjalani pembedahan ini tidak boleh mengandung.


Perunding Perbidanan dan Pakar Sakit Puan, Pusat Sakit Puan dan Perubatan Janin (FMGC), Dr Raman Subramaniam berkata, pengurusan pesakit dengan fibroid dalam rahim sangat bergantung kepada keadaan semasa pesakit.
Ini kerana, fibroid yang tidak menunjukkan simptom, bersaiz kecil dan berlaku dalam kalangan wanita hampir putus haid (menopaus) biasanya tidak memerlukan rawatan. Bagaimanapun, pesakit yang sengsara akibat simptom ketulan dalam rahim itu memerlukan rawatan sama ada pengambilan ubatan atau menjalani pembedahan atau kedua-duanya sekali.


Apa kata pakar?

“Biasanya pembedahan dianggap sebagai pilihan paling biasa untuk merawat fibroid dalam rahim dengan tahap simptom yang sederhana hingga teruk. Bagaimanapun, seperti mana-mana juga jenis pembedahan wujud risiko untuk berlaku komplikasi. Sebab itu, prosedur seperti histerektomi sering dikaitkan dengan morbiditi, kematian dan beban ekonomi ke atas sistem penjagaan kesihatan.

“Bagi sesetengah wanita, mereka rasa terhalang daripada menjalankan prosedur ini kerana ia bermakna peluang mereka untuk mengandung sudah tertutup. Bagi wanita yang mencari alternatif, miomektomi memberikan kelegaan sementara daripada fibroid dalam rahim yang dihadapi. Bagaimanapun, wujud risiko fibroid ini akan berulang di masa hadapan,” katanya.


Terapi farmakologi juga boleh digunakan untuk merawat fibroid dalam rahim, tetapi kaedah ini hanya memberikan kelegaan sementara, manakala penggunaan jangka panjang mempunyai kekurangan tertentu seperti terjadinya menopaus pramatang dan kurangnya ketumpatan tulang. Fibroid juga selalunya akan membesar dan simptom akan kembali sebaik sahaja rawatan dihentikan. Terapi ubatan juga adalah pilihan rawatan kepada segelintir wanita dengan masalah fibroid. Ubatan mungkin mengurangkan kesakitan dan pendarahan haid yang teruk akibat ketulan terbabit. Ia tidak membuang terus fibroid, sebaliknya mungkin mengecutkan ketulan itu. Ubatan untuk fibroid termasuk pil perancang kehamilan yang digunakan untuk mengawal pendarahan haid yang banyak dan pelepas hormon Gonadotropin (GnRH) agonis yang menyekat penghasilan estrogen dan progesteron menyebabkan pesakit mengalami menopaus sementara.


Simptom fibroid dalam rahim

• Pendarahan haid yang teruk dan berpanjangan
• Senggugut
• Pendarahan faraj pada masa yang lain daripada haid
• Anemia
• Kesakitan selepas hubungan seks (dyspareunia)
• Tekanan pelvik
• Lemah kawalan kencing
• Pembesaran uterus dan abdomen
• Keguguran
• Ketidaksuburan



Bagaimana Vivix membantu mengecutkan fibroid

Fibroid memang dikatakan berpunca daripada hormon estrogen yang berlebihan dan genetik. Tapi, tidak kah anda berminat nak tahu, bagaimana gen anda rosak dan hormon estrogen meningkat? Kerana penyakit genetik takkan tiba-tiba muncul.
Menurut kajian yang dimuatkan dalam Jurnal of Assisted Reproduction and Genetics. Volume 30, Issue 7 pada Julai, 2013 fibroid terjadi disebabkan terdapat masalah dalam sistem antioksida dalam badan. Maksudnya fibroid terjadi disebabkan oleh pengaruh radikal bebas. Sebab itu Vivix yang diekstrak daripada 4 jenis tumbuhan yang sangat tinggi dengan antioksida sangat berkesan untuk mengecutkan fibroid.

Perlu kita ingat bahawa dalam badan kita dan 11 sistem yang perlu beroperasi dengan baik bagi menjadikan kita manusia yang sihat

Semua sistem terbentuk daripada sel. Daripada sel menjadi tisu, daripada tisu menjadi organ, daripada organ menjadi sistem. Jadi perlu untuk sel kita sihat bagi menghasilkan sistem yang sihat

Salah satu sistem dalam badan ialah sistem peranakan. Sel sistem peranakan ini perlu sihat bagi melahirkan sistem yang sihat

Maka, dengan pengambilan Vivix yang berfungsi untuk membaiki dan menyihatkan sel, maka secara langsung ianya juga akan membantu mengecutkan fibroid dan menghasilkan sistem peranakan yang sihat.

Vivix sebenarnya adalah salah satu cara paling berkesan untuk memelihara kesihatan dan sepatutnya dimiliki oleh semua orang.

Insyaallah dengan pengambilan Vivix yang berterusan akan membantu untuk mengecutkan dan menghilangkan fibroid.





Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul







Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Friday, May 12, 2017

Bagaimana kayap boleh aktif semula


Kayap ialah masalah kulit disebabkan virus sama berlakunya campak atau chicken pox oleh kuman Varicella Zooster. Individu yang mendapat kayap tidak disebabkan jangkitan daripada individu lain, sebaliknya virus ini diaktifkan semula selepas sekian lama ‘menyorok’ dalam lapisan saraf pesakit. Ia terjadi hanya kepada pesakit yang pernah mendapat demam campak.

Selapas dijangkiti demam campak, virus Varicella ini ada kala ‘menyorok’ dan tidak dapat dikesan oleh sistem imunisasi badan pesakit. Virus ini menyorok dalam lapisan saraf pesakit. Apabila tiba masa tertentu, ia diaktifkan semula dan simptom kayap bermula. Tiada jangka masa tertentu di mana virus ini diaktifkan semula.

APAKAH SIMPTOM KAYAP?
Pada mulanya pesakit akan mengalami simptom seperti demam biasa. Badan berasa panas dan lesu. Sengal badan dan juga kebas pada bahagian badan tertentu. Namun pada peringkat awal ini, tiada ruam kelihatan. Selain rasa kebas, pesakit juga mengalami rasa pedih, sakit seperti tercucuk jarum dan panas.
Rasa itu berlaku pada bahagian tertentu di badan sahaja. Lazimnya pada muka, bahagian depan atau belakang dada pesakit. Ini adalah jaringan saraf yang biasanya virus Varicella menyorok. Selang beberapa hari, ruam mula kelihatan. Ruam ini sama dengan ruam demam campak, iaitu seolah-olah gelembung air tetapi sangat pedih. Ruam yang terbentuk berlaku pada satu bahagian badan sahaja, sama ada sebelah kiri atau kanan.
Ia tidak akan mengelilingi badan pesakit. Ini membezakan kayap dengan jangkitan kulit yang lain. Rawatan awal sebaiknya dalam masa 72 jam selepas ruam timbul sangat penting. Ini terutamanya bagi ruam yang terbentuk pada bahagian muka.

RISIKO KAYAP
Rawatan awal dengan mengambil ubat anti-virus dapat mengurangkan risiko komplikasi. Jika saraf pada bahagian muka, ia boleh membabitkan jaringan saraf seperti mata dan selaput mata. Ia berisiko menyebabkan buta. Bagi virus yang menyebabkan saraf pada bahagian telinga pula, risiko mendapat gangguan pendengaran hendaklah difahami. Untuk mengesahkan seseorang mempunyai kayap, pemeriksaan klinikal oleh doktor di klinik sudah memadai.
Jenis ruam dan kedudukan ruam yang setempat dan menjalar mengikut jaringan saraf tertentu boleh dikenal pasti. Ujian darah juga boleh dilakukan untuk pengesahan. Tiada ujian seperti sinaran X-ray atau imbasan diperlukan.
Lazimnya ruam ini kelihatan dari hari ketujuh hingga 10 hari. Selepas itu ruam akan mengecut dan terbentuk keruping. Keruping itu akan tertanggal dan meninggalkan parut. Akan tetapi, cetusan rasa sakit pada bahagian itu mungkin kekal untuk beberapa minggu.







Jika anda menghidapi penyakit ini, segeralah mendapatkan rawatan untuk mempercepat penyembuhan dan mengelakkan terjadinya komplikasi penyakit. Pada kesempatan ini saya ingin berkongsi cerita dengan anda, ada seorang customer yang membelikan Vivix untuk ibunya yang menderita penyakit kayap, dengan ijin Allah penyakit kayap yang diderita ibunya akhirnya pulih sepenuhnya. Vivix bukan sahaja untuk atasi penyakit kronik macam kencing manis, darah tinggi, kanser dan jantung bahkan ianya juga boleh tolong atasi penyakit kayap. InsaaAllah dengan ijinNya semua penyakit akan boleh diubati. Jom lihat testimoni dibawah ini.

Melindungi dan membaiki seluler DNA. Didalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada empat mekanisme utama penuaan pada tahap seluler, iaitu:
♠Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
♠Menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru mitochondria)
♠Melambatkan pembentukkan protin AGE ( advanced Glycation End products).


Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.

COD Area Ampang, Cheras dan Sentul








Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah







Mati pucuk punca ramai isteri curang dan minta cerai




Secara umumnya, lemah tenaga batin atau lebih dikenali sebagai mati pucuk adalah keadaan yang merujuk kepada ciri-ciri kegagalan alat kelamin lelaki untuk menegang atau mengekalkan ketegangan sehingga mencapai kepuasan seks. Dalam istilah perubatan dikenali sebagai ‘impotensi’. Mati pucuk ialah kecacatan yang serius yang di mana ia boleh meruntuhkan sesebuah institusi perkahwinan kerana pasangan tidak mendapat zuriat.
Menurut kajian dan sumber yang boleh dipercayai, pada masa ini lebih kurang tiga juta rakyat Malaysia mengalami masalah mati pucuk (erectile dysfunction - ED).
Simptom mati pucuk misalnya seseorang lelaki tidak berupaya untuk mencapai dan mengekalkan ketegangan, ketegangan tidak memadai untuk penetrasi dalam hubungan seks atau ketidakupayaan dalam mengekalkan ketegangan selepas penetrasi untuk mencapai kepuasan hubungan seks.
Bagaimana zakar menegang
Lelaki yang normal selalunya apabila terangsang, isyarat akan dihasilkan daripada otak dan dihantar ke jantung untuk memberi arahan mengepam darah dengan segera ke saluran darah di bahagian zakar. Ini dibuktikan dengan dengupan jantung anda yang semakin laju dan kuat.
Darah yang dipam akan memasuki saluran darah pada Corpus Cavernosum. Ereksi akan berlaku dan zakar akan menjadi keras.
Faktor masalah ereksi
Perjalanan darah boleh terganggu akibat pengerasan arteri (arteriosclerosis), diabetes, tekanan darah tinggi atau tahap kolesterol dalam darah yang luar biasa tingginya. Diabetes (kencing manis) adalah satu-satunya masalah utama yang boleh dikaitkan dengan lemah tenaga batin.
Berdasarkan kajian yang dilakukan, antara sebab mati pucuk adalah seseorang itu mengalami penyakit mental (kemurungan dan kebimbangan), kecederaan pada otak dan saraf tunjang, masalah kekurangan paras hormon testosterone, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang, penyakit Parkinson, angin ahmar, komplikasi pembedahan kelenjar prostat atau pundi kencing, kesan sampingan ubat-ubatan, cara hidup yang tidak sihat seperti merokok dan kurang aktiviti fizikal.
Ubat yang diberikan doktor untuk merawat penyakit kencing manis, sakit jantung dan tekanan darah tinggi boleh menyebabkan lemah tenaga batin apabila diambil secara berterusan. Oleh itu, adalah baik jika pesakit berbincang dengan doktor kesan sampingan sebelum mula mengambilnya.
Pesakit dengan masalah jantung sering diberikan ubat yang mengandungi nitrat. Bahan aktif dalam ubat mati pucuk (seperti Sildenafil Citrate) mampu berinteraksi dengan nitrat dan melegakan tekanan darah ke aras berbahaya dan boleh membawa maut.
Cara atasi masalah ini
Dengan kemajuan teknologi perubatan yang ada pada masa kini, kita mempunyai pilihan yang pelbagai seperti merawat menggunakan dadah atau ubat-ubatan, terapi suntikan, farmakoterapi melalui saluran kencing dan pembedahan implan zakar.
Jika dilihat pada senario ini, seharusnya masyarakat kita terutama golongan yang berkahwin sewajarnya mengambil serius untuk mengatasi masalah ini dari awal.
Ini kerana dengan mengamalkan cara hidup yang sihat dan menghindari aktiviti yang boleh menyumbang kepada masalah mati pucuk, adalah sangat baik seperti kata pepatah ‘mencegah lebih baik daripada merawat’ dalam konteks kerohanian rumah tangga.

Bagaimana Vivix Shaklee Mengatasi Masalah Lemah Syahwat atau Mati Pucuk?



Menurut kajian yang telah dibuat di Universiti Harvard, anggur dan polyhanum cuspidatum (Knotweed Jepun) telah dikenalpasti antara antioksidan terbaik yang membantu menurunkan paras asid urik dalam badan. 


Kedua-dua ramuan ini adalah antara ramuan utama dalam VIVIX berkaitan dengan masalah lelaki yang ada mengalami masalah lemah tenaga batin or ED atau mati pucuk. 


Jadi VIVIX lah yang paling sesuai!!









Bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan VIVIX ni bukan sebarangan bahan. Semuanya ekslusif dan melalui proses kajian yang sangat teliti. Bukan mudah nak dapat semua bahan-bahan tersebut. 


Bertindak sebelum menjadi mangsa kegelapan rumah tangga, kurangkan makanan berkolestrol tinggi, banyakkan maakan sayuran seperti ulam dan sayur yang di masak tidak cukup matang, kurangkan pengambilan ubat penahan sakit seperti kekacang pajang, kacang botol, makanan ringan. 



Bagaimana mahu membeli vitamin ini?

Cara 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.
Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Ampang, Cheras, Sentul, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Ampang, Cheras, Sentul.
COD Area Ampang, Cheras dan Sentul






Penghantaran ke seluruh Malaysia
Love,

Your Shaklee Independent Distributor (ID = 1207294)
Pengedar Shaklee Sah Cheras, Ampang dan Sentul
Whatsapp / SMS / Call = 0132117436
FB Pages : AufaMadame
IG : @eyranadzirah